Ahir, 24 d’abril, es va realitzar el llançament dels prototips de satèl·lits CANSAT des de l’aeròdrom de Llucmajor.

Els CANSAT són uns satel·lits de la mida d’una llauna de refresc que els alumnes de 3r d’ESO i 1r de Batxillerat que cursen l’assignatura de Tecnologia han dissenyat i construit durant els darreres messos. Aquests prototips tenen una missió obligatoria per tothom, mesurar pressió i temperatura, transmetre les dades via ràdio i aterrar sense danys amb l’ajuda d’un paracaigudes després de ser llançats des d’un kilòmetre d’altura amb l’ajuda d’un coet. També tenen una missió secundària, a triar per cada equip, de tipus científic o tècnic emulant missions reals de satèl·lits. El desafiament està organitzat per l’Agència espacial europea, i té vàries fases, regional, estatal i europea. Ahir era la fase regional, que per primer cop es celebrava a les Balears.

En aquesta fase, es van presentar 24 equips de 10 centres de secundària. Del nostre institut finalment van ser 7 equips, 3 de 1r de Batxillerat i 4 de 3r d’ESO. No tots els CANSAT van poder enlairar-se amb els coets per manca d’espai, així que alguns ho van fer amb una avioneta. Del nostre institut un equip de 1r de Batxillerat va anar al primer coet i un de 3r d’ESO al 2n. Però tot i no poder enlairar-se van poder testar algunes de les funcionalitats dels seus CANSAT, com la transmissió via ràdio de les dades d’alguns sensors.

A la tarda vam anar a la UIB on tots els equips van presentar els seus projectes davant de tribunals formats per professorat i experts per seleccionar un representant de les Balears en la propera fase estatal del desafiament i per atorgar els premis a la millor missió científica, millor missió tècnica, millor organització i millor promoció.

A l’equip “Mallorquins” de 1r de BTX del nostre institut, format per na Carla Triguero, Carolina Zunino, Pau Moll i Luis Vizcaino, els van donar el premi a millor missió científica. I el seleccionat per la fase estatal van ser un equip d’un institut de Maó. Però amb independència dels premis, o si finalment el CANSAT funcionava o no, creiem que els nostres alumnes han fet molt bona feina, van apendre a enfrontar-se a les dificultats, improvitzar solucions i resoldre imprevistos. S’els ha de felicitar a tots. Enhorabona!

Tant els alumnes com els professors, vam gaudir molt, tot i els nervis que vam passar en algun moment i la magnitud del repte. Ben segur que serà un experiència que no oblidarem.

Teniu aquí alguns enllaços amb notícies dels mitjans que resumeixen l’esdeveniment:

https://ib3.org/de-linstitut-a-lespai-amb-el-projecte-cansat
https://www.rtve.es/play/videos/informatiu-balear/segona-edicio-24-04-2023/6872806/
https://www.diariodemallorca.es/videos/mallorca/2023/04/24/video-alumnos-diez-centros-educativos-86444562.html
https://www.diariodemallorca.es/mallorca/2023/04/25/mision-aeronautica-diez-colegios-baleares-86448078.html
https://www.ultimahora.es/noticias/local/2023/04/24/1923989/educacion-baleares-satelites-educativos-cansat-llegan-islas.html

Deja tu comentario