Podeu escoltar aquí la entrevista realitzada el passat 29 de març a la ràdio fent-se ressó del projecte que estan realitzant els alumnes de 1r de Batxillerat de literatura universal de l’IES Llorenç Garcias i Font per reduir el biaix de gènere a la viquipèdia donant a coneixer a cinc autores d’Artà.

Us recordem que aquest és un projecte impulsat per la Biblioteca Na Batlessa, amb el suport de la Regidoria de Cultura i la Regidoria de Serveis socials de l’Ajuntament d’Artà, i duit a terme al nostre centre pel departament de llengua catalana.

Les autores que es treballaran seran Margalida Estelrich Perelló (Artà 1879 – Palma 1939), professora i comediògrafa; Maria Esteve Blanes -de Vicens- (Artà s. XIX – Palma s. XX), comediògrafa; Joana Aina Ginard Brunet “Butlera”, glosadora (Artà, 1971 -); Maria Antònia Massanet (Artà 1980 – ), poetessa; i Maria Francisca Moscardó Ramis de Ayreflor (Artà, 1930), poetessa. Coordinats per la seva professora, Maria Caldentey, i amb el suport bibliogràfic i documental de la Biblioteca, els i les alumnes de Literatura universal de 1er de batxillerat editaran les entrades des del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, fins el 23 d’abril, que coincideix amb la Diada de Sant Jordi.

Biaix de gènere

El projecta arrenca arran d’una cerca d’informació sol·licitada per la Regidoria de Serveis socials sobre l’escriptora artanenca Margarida Esplugues, fet que evidencià una manca d’informació sobre ella i la necessitat d’ampliar la cerca a la resta d’escriptores del municipi. De totes elles, la pròpia Esplugues resultà ser l’única que tenia entrada a la Viquipèdia. De les 36 entrades a la Viquipèdia amb presència artanenca, tan sols 6 són de dones, el que representa el 14,8%. Amb les 5 dones que s’afegiran ara, el percentatge pujarà al 28,9%.

Un segon objectiu del projecte és posar en valor la feina de recerca i documentació de la informació que apareix a la Viquipèdia,que ha de provenir de dades prèviament publicades (articles, capítols de llibre, tesis…) i degudament referenciades, malgrat que els articles els pugui escriure qualsevol persona.

La iniciativa ha estat inclosa en el viquiprojectes balears.